BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

About Me

My photo
Cairo, Thailand
Aku adalah wanita yang dilahirkan di kota bandung dan tumbuh besar di thailand. Aku punya blog ini bukan karena aku suka menulis, tapi karena hobby aku membuat kue dan memasak. hehehe

Tuesday, May 11, 2010

Biskut Dark Piping

Bahan-bahan:
250gm mentega
100gm gula castor
1 biji putih telur
1 tsp madu
250gm tepung gandum
80gm tepung naik sendiri
20gm serbuk koko
1/4 tsp baking powder
Secubit garam

Bahan Hiasan :
100gm coklat putih, dicairkan secara double boiler
50gm badam cincang, dipanggang dlm oven atau digoreng tanpa minyak hingga kekuningan

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum, tepung naik sendiri, baking powder dan secubit garam. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula, putih telur dan madu hingga sebati.

*Tidak perlu pukul mentega dll sampai kembang mcm buat kek nanti biskut akan jadi terlebih rapuh dah mudah pecah. Cukup sekadar sebati dan rata. Pukul dengan spatula atau mixer ok.
3. Masukkan adunan tepung ke dalam adunan mentega. Kacau sehingga menjadi doh yang lembut. Tak perlu uli lama-lama.
4. Ambil sedikit adunan, masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga membentuk seperti di gambar.
5. Lengserkan loyang dengan mentega. Susun biskut dan bakar pada suhu 170 darj cel selama 12min - 15min.
6. Sejukkan di atas dawai penderai.
7. Celup hujung biskut dalam coklat putih dan taburkan badam cincang. Biarkan sehingga coklat mengeras, kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


Rinn tekan sepanjang 2 inci, agak panjang juga biskut ni. Satu adunan dapat dalam 120 biji. Kalau buat kontot-kontot sikit boleh dapat banyak lagi.

Nota : Jangan cuba guna piping bag sebab susah. Adunan cookies kan lebih keras dari icing. Semput jugak nak picit piping bag. So, just isi sikit-sikit dan tekan dengan jari macam buat tat gulung. ** Yang ini pun Rinn buat trial & error.

Masa celup hujung biskut tu, cuma celup bahagian sebelah atas sahaja dan tabur badam cincang. Kalau celup sepenuh-penuh hujung dan celup dalam badam, nanti habis lebihan coklat putih menitis2 dalam mangkuk badam. Belemoih..!!!
Nota : Itu melalui pengalaman sendirilahhh nii.... Tu yang habak mai kat you all

Lagipun kalau celup sebelah sahaja lebih mudah untuk diletak sementara menunggu coklat puith tu mengeras.
Nota : Tau tak pe....



Ok, biskut ini akan disenaraipendekkan untuk projek biskut raya tahun ini. Silakan kepada sesiapa yang ingin mencuba. Nampak macam renyah tapi sebenarnya seronok melihat hasilnya... Chomei lote....



No comments:

Post a Comment